blog kees flink sociale innovatie

Aansluiten bij wat er is…

Kees Flink

Enige tijd geleden kwam ik in gesprek met de HR-directeur van een groot bedrijf, die mij vertelde dat zij al een tijd bezig waren om de omslag te maken van het verkopen van producten naar het verkopen van oplossingen. Haast was geboden want de concurrentie hijgde in hun nek. Alleen… het ging allemaal niet zo snel als gewenst.

Het verkopen van oplossingen vroeg natuurlijk andere competenties dan het verkopen van producten. Maar welke? En hoe kon je die dan versneld ontwikkelen? Een ding stond vast: de afdeling opleidingen was nog erg traditioneel ingesteld en was niet in staat om de omslag te helpen realiseren. Of ik kon helpen? Maar ik moest wel zoveel mogelijk gebruikmaken van bestaand HR-instrumentarium. Aansluiten bij wat er is…

Wat bleek? HR was om de omslag te realiseren een organisatieveranderingstraject gestart, waarbij het hele functiegebouw zou worden herzien. Alle functies werden opnieuw beschreven en gewaardeerd. En tegelijkertijd werd een nieuw performance management systeem ingevoerd om solution selling te bevorderen. Dit hele proces liep al ruim een jaar en was nog lang niet klaar. Gedegen HR-werk. Maar helaas niet erg snel.

De business managers waren dan ook niet erg tevreden met het tempo. De organisatieverandering duurde te lang om hun “key battles” te kunnen winnen. Daarvoor hoefde immers niet de hele organisatie in één keer te veranderen. Bovendien liep de traditionele business nog steeds gewoon door. De metafoor die werd gebruikt was: we proberen een tanker door het ijs te duwen en noemen dat snel, maar dat is het niet. We moesten op zoek naar de ijsbrekers om de weg vrij te maken.

Door om te denken, kreeg “aansluiten bij wat er is…” opeens een heel andere betekenis. We moesten juist bij de bestaande organisatie aansluiten. Door met het directieteam op zoek te gaan naar die paar functies die superkritisch zijn voor snel succes en die paar kritische competenties die zorgen voor het verschil tussen winnen of verliezen, konden we toptalent op deze functies versneld helpen ontwikkelen of waar nodig aantrekken. Gerichte on the job learning en coaching van individuen of groepen deed de rest.

Met deze sociaal innovatieve aanpak kon de doorlooptijd worden teruggebracht van meer dan 1 jaar naar 3 maanden. Hoe? Hierover later meer…

SPRING TODAY organiseerde op 23 mei Het Sociale Innovatie Event ‘Sociale Innovatie als Winnende Strategie’. Een enorm geslaagd event in de vorm van een Social Innovation Lab.

Wil jij ook aan de slag met een vraagstuk op het gebied van sociale innovatie? Wij bieden Social Innovation Labs speciaal op maat gemaakt voor jouw organisatie. Een Lab waarin wij jouw vraagstuk benaderen aan de hand van innovatieve tools en werkvormen. Je gaat in de huid kruipen van stakeholders, je gaat creatief zijn, samenwerken, pitchen, frustratie ervaren en bovenal veel lol en inspiratie hebben. Dit vraagt lef, positiviteit en de bereidheid om te experimenteren. Dat is sociale innovatie!

Vraag nu een Social Innovation Lab aan voor jouw organisatie! Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?

Wil je met ons van gedachten wisselen over dit artikel of onderwerp? Neem contact met ons op via info@springtoday.nl.

Over SPRING TODAY:

SPRING TODAY is een advies, interim & recruitment netwerk-organisatie die voorop loopt in de ontwikkelingen op het gebied van HR & Change Management vraagstukken. Vernieuwend en verfrissend in aanpak!

Met ons adviesnetwerk van professionele en gepassioneerde experts richten we ons op de innovatieve vraagstukken binnen HR(D) & Change management en helpen we organisaties aan te sluiten op nieuwe vormen van (samen) werken, nieuwe vormen van ontwikkelen/leren, communiceren, organiseren en leiderschap.

Met Interim & Recruitment helpen we organisaties bij het vinden van de juiste experts voor HR & Change Management rollen op tijdelijke en vaste basis. Wij hebben met ons SPRING TODAY netwerk het grootste gedeelte van dit speelveld in zicht.

Wil je vernieuwen en ben je geïnteresseerd in innovatieve oplossingen binnen HR(D) en Change? Graag inspireren we je met tips, waardevolle artikelen en nieuws over onze events. Schrijf je hier in en ontvang het eerste hoofdstuk van “Leidinggeven in De Nieuwe Werkelijkheid” gratis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *