jessica stoel jobcrafting

Job crafting

Jessica Stoel

Iedere blog behandel ik een ander onderwerp en probeer ik een inkijk te geven in wat ik in de collegebanken leer. Hopelijk geeft dit stof tot nadenken en kan jij, de professional, op jouw beurt mij inzicht geven in hoeverre dit toegepast wordt in de praktijk. Dit is de derde blog in deze reeks en gaat over: Job crafting, de creatie van een droombaan?

Waar ik in de vorige blog ben ingegaan op verandering in het algemeen, wil ik in deze blog wat dieper ingaan op hetgeen wat je zelf kunt veranderen aan je baan. Het zo geheten ‘job crafting’. Hoe kun jij je eigen droombaan creëren door aan je baan te schaven en met je baan te boetseren?

Iedereen is uniek en daarom is het voor organisaties heel lastig om banen en taken vorm te geven die optimaal passen bij elke werknemer. Job crafting haakt daarop in doordat werknemers de vrijheid krijgen om hun werk aan te passen, zodat het beter aansluit bij passie en persoonlijkheid. Job crafting gebeurt op verschillende manieren zoals contact zoeken met mensen van andere afdelingen of extra (vrijwillige) taken op je nemen. Een voorbeeld hiervan is een schoonmaker van een ziekenhuis. Zijn hoofdtaak is het schoonhouden van het ziekenhuis, maar haalt hij echt voldoening uit alleen schoonmaken? Stel dat de schoonmaker enorm houdt van sociale contacten, maar dit niet tot zijn hoofdtaak, het schoonmaken, behoort. Hij kan stilzwijgend het ziekenhuis gaan schoonmaken, óf hij kan in elke kamer die hij schoonmaakt een praatje maken met de patiënt. Hij hoeft dit volgens zijn formele taakomschrijving niet te doen, maar door op deze manier zijn werk vorm te geven kan hij meer voldoening halen uit zijn werk.

Job crafting kan zowel op individueel niveau als collectief niveau plaatsvinden. Doordat werknemers hun baan kunnen aanpassen, geeft het werk meer voldoening en plezier aan de werknemer. Een win – win situatie, tenminste dat zou je denken…

Kijkend naar de literatuur valt er te lezen dat er heel veel voordelen aanzitten, maar ook zeker een aantal nadelen. Job crafting heeft een hele grote invloed op welke taken worden uitgevoerd en hoe deze taken worden uitgevoerd. Dit kan een groot effect hebben op de prestaties van bedrijven, dus daarom is het van belang dat job crafting op de juiste manier wordt aangepakt.

Een nadeel van job crafting is namelijk dat het kan leiden tot extra kosten voor het bedrijf. Hierbij valt te denken aan kosten die ontstaan door het creëren van nieuwe taken, of kosten voor de extra uren die uitbetaald moeten worden. Soms is het gewoonweg niet mogelijk voor een organisatie om job crafting toe te staan, simpelweg omdat er geen middelen voor zijn. Een nog groter nadeel is dat de werknemer niet meer aan zijn hoofdtaak toekomt, omdat er zo veel tijd besteed wordt aan alternatieve taken.

Terug naar het voorbeeld van de schoonmaker van het ziekenhuis. Als hij bij elke patiënt zo lang een praatje blijft maken dat hij niet meer aan het schoonmaken van het hele ziekenhuis toekomt, gaat er iets mis. Dit komt de organisatie niet ten goede. Daarbij komt dat leidinggevenden vaak niet weten dat hun werknemers aan het craften zijn terwijl ze wel geconfronteerd worden met de eventuele nadelige effecten.

Gelukkig zitten er ook heel veel voordelen aan job crafting, zowel op individueel niveau als voor de organisatie. Het belangrijkste voordeel is dat job crafting leidt tot meer tevreden werknemers. Hierdoor hebben organisaties minder te maken met ziekmeldingen en turnovers van werknemers. Ook kan job crafting leiden tot meer connecties binnen de organisaties, wat de samenwerking en dus uiteindelijk de prestaties, ten goede komt. Werknemers kunnen zo ook meer voldoening halen uit hun werk. Ze transformeren hun baan naar een droombaan door toe te voegen wat zij echt belangrijk vinden.

Nu is mijn vraag aan jullie als professionals de volgende: Wordt er in jullie organisatie al gebruikgemaakt van job crafting? En op welke manier wordt er invulling aangegeven? Zoals hierboven beschreven weten leidinggevenden vaak niet dat er aan job crafting wordt gedaan, dus hoe kun je hier het beste mee omgaan? De werknemer zijn of haar gang laten gaan, of toch wel handvatten (zoals feedback of support) geven zodat job crafting op een gestructureerde manier gebeurt?

“De sleutel van een droombaan is er bij elke baan vanuit te gaan dat het in uw macht ligt een baan tot een droombaan te transformeren!”

SPRING TODAY organiseert op 23 mei a.s. Het Sociale Innovatie Event ‘Sociale Innovatie als Winnende Strategie’. We gaan op deze dag aan de slag met verschillende reële organisatie vraagstukken die we samen op een innovatieve manier gaan aanpakken. We doen dat aan de hand van innovatieve tools en werkvormen. Je gaat in de huid kruipen van stakeholders, je gaat creatief zijn, samenwerken, pitchen, frustratie ervaren en bovenal veel lol en inspiratie hebben. Dit vraagt lef, positiviteit en de bereidheid om te experimenteren. Dat is sociale innovatie !
Schrijf je nu in voor ons event. Kijk voor meer informatie en inschrijving hier.

Meer weten?

Wil je met Jessica van gedachten wisselen over dit artikel of onderwerp? Laat dan een reactie achter op de blog. Of neem contact met ons op via info@springtoday.nl.

Over Jessica Stoel

Jessica Stoel is een HR professional in opleiding en werkt bij SPRING TODAY als online content medewerker. In haar blog-reeks focust ze op in hoeverre de HR challenges en onderwerpen in het klaslokaal overeenkomen met de challenges en onderwerpen in de praktijk. In hoeverre helpt een theoretisch framework haar straks bij het oplossen van HR vraagstukken? En hoe groot is het gat nou echt tussen de praktijk en het klaslokaal? Klik hier om nader kennis te maken met Jessica.

Over SPRING TODAY:

SPRING TODAY is een advies, interim & recruitment netwerk-organisatie die voorop loopt in de ontwikkelingen op het gebied van HR & Change Management vraagstukken. Vernieuwend en verfrissend in aanpak!
Met ons adviesnetwerk van professionele en gepassioneerde experts richten we ons op de innovatieve vraagstukken binnen HR(D) & Change management en helpen we organisaties aan te sluiten op nieuwe vormen van (samen) werken, nieuwe vormen van ontwikkelen/leren, communiceren, organiseren en leiderschap.

Met Interim & Recruitment helpen we organisaties bij het vinden van de juiste experts voor HR & Change Management rollen op tijdelijke en vaste basis. Wij hebben met ons SPRING TODAY netwerk het grootste gedeelte van dit speelveld in zicht.
Wil je vernieuwen en ben je geïnteresseerd in innovatieve oplossingen binnen HR(D) en Change? Graag inspireren we je met tips, waardevolle artikelen en nieuws over onze events. Schrijf je hier in en ontvang het eerste hoofdstuk van “Leidinggeven in De Nieuwe Werkelijkheid” gratis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *