jessica stoel netwerken

Netwerken

Jessica Stoel

Iedere blog behandel ik een ander onderwerp en probeer ik inzicht te geven over hetgeen wat ik in de collegebanken leer. Hopelijk geeft dit stof tot nadenken, en kan jij, de professional, mij wat inzicht geven in hoeverre dit toegepast wordt in de praktijk. Dit is het vierde blog in deze reeks en gaat over: Netwerken binnen een organisatie.

Gezien het feit dat SPRING TODAY een netwerk organisatie is, leek het mij interessant om wat dieper in het fenomeen netwerken te duiken. Netwerken; een fenomeen wat veel waarde heeft, want een netwerk is een van de belangrijkste tools voor je professionele carrière. Netwerken draait om verbinden, om dingen samen te creëren. Maar hoe zit een netwerk nou precies in elkaar? En hoe kan een netwerk iets toevoegen aan een organisatie?

Uiteraard is er genoeg literatuur te vinden over netwerken, de strategie en de kracht ervan. Hoewel een groot deel van de literatuur gefocust is op de manier hoe een netwerk jouw persoonlijk verder helpt, is er ook een deel die het belang van netwerken in organisaties benadrukt. Binnen een organisatie kan het belang van een netwerk vaak onderschat worden. Een netwerk heeft binnen een organisatie veel belangrijke taken. Organisaties hebben tegenwoordig minder hiërarchische niveaus en zitten dus structureel anders in elkaar. Hierdoor veranderd ook de manier van communiceren. Communicatie verloopt steeds meer via informele netwerken, en deze zijn dus niet terug te vinden in de organisatie structuur. Dat geeft tegelijkertijd ook een uitdaging, gezien communicatie hierdoor lastiger is te ‘organiseren’. Ook blijkt, uit zowel de praktijk als de literatuur, dat het soms lastig kan zijn om via deze informele netwerken informatie op te halen en te integreren, zowel voor management als medewerkers. Dit komt o.a. doordat medewerkers binnen deze informele netwerken vaak een andere functionele achtergrond en expertise hebben waardoor er een verschil in visie is of men minder elkaars taal spreekt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het lastiger is om medewerkers betrokken te houden bij de organisatie.

Een andere worsteling van informele netwerken is dat ze niet altijd zichtbaar zijn of begrepen worden door managers. Informele netwerken binnen een organisatie reflecteren in grote mate de manier waarop er in een organisatie gewerkt wordt. Onderzoek laat zien dat managers, tegengesteld van wat zij zelf denken, vaak niet begrijpen hoe de netwerken om hen heen in hun werk gaan. Toch heeft een manager vaak een grotere invloed op een netwerk dan hij of zij in eerste instantie denkt. Een netwerk bestaat uit verschillende posities, waarvan er twee posities zijn die erg belangrijk zijn. Dat zijn de centrale positie en de brokers positie. De centrale positie is de positie waar alle connecties naar toe leiden. De broker positie is de positie die de gaten in een netwerk dicht, dus de bruggen bouwt tussen de verschillende netwerken. Als een manager kan identificeren welke medewerkers centraal liggen in een netwerk (en dus veel impact hebben op de groep met betrekking tot beslissingen maken en het delen van informatie), kan hij of zij gebruik maken van deze medewerkers. De manager kan een herverdeling maken van de informatie domeinen en het recht van het nemen van beslissingen verschuiven. Door dit te doen kan de manager zijn of haar invloed uitoefenen op een netwerk, waardoor de groep in het geheel meer effectief wordt.

Desalniettemin kunnen informele netwerken binnen de organisatie zeker zorgen voor een betere prestatie van het bedrijf. De productiviteit en effectiviteit van de medewerkers gaat een flink stuk omhoog, omdat er nou eenmaal kortere en/of informele lijntjes zijn waardoor er meer beschikking is over de juiste informatie en dit sneller verkregen wordt.

Maar hoe gaat dit dan precies in de praktijk? Is het echt zo lastig als manager of leidinggevende zijnde om netwerken te identificeren. Merkt u in uw organisatie de voordelen van een netwerk, of houdt u het toch liever bij een formele organisatie structuur? Ik hoor graag wat uw mening over een netwerk en de kracht van een netwerk is!

SPRING TODAY organiseerde op 23 mei Het Sociale Innovatie Event ‘Sociale Innovatie als Winnende Strategie’. Een enorm geslaagd event in de vorm van een Social Innovation Lab.

Wil jij ook aan de slag met een vraagstuk op het gebied van sociale innovatie? Wij bieden Social Innovation Labs speciaal op maat gemaakt voor jouw organisatie. Een Lab waarin wij jouw vraagstuk benaderen aan de hand van innovatieve tools en werkvormen. Je gaat in de huid kruipen van stakeholders, je gaat creatief zijn, samenwerken, pitchen, frustratie ervaren en bovenal veel lol en inspiratie hebben. Dit vraagt lef, positiviteit en de bereidheid om te experimenteren. Dat is sociale innovatie!

Vraag nu een Social Innovation Lab aan voor jouw organisatie! Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?

Wil je met Jessica van gedachten wisselen over dit artikel of onderwerp? Laat dan een reactie achter op de blog. Of neem contact met ons op via info@springtoday.nl.

Over Jessica Stoel

Jessica Stoel is een HR professional in opleiding en werkt bij SPRING TODAY als online content medewerker. In haar blog-reeks focust ze op in hoeverre de HR challenges en onderwerpen in het klaslokaal overeenkomen met de challenges en onderwerpen in de praktijk. In hoeverre helpt een theoretisch framework haar straks bij het oplossen van HR vraagstukken? En hoe groot is het gat nou echt tussen de praktijk en het klaslokaal? Klik hier om nader kennis te maken met Jessica.

Over SPRING TODAY:

SPRING TODAY is een advies, interim & recruitment netwerk-organisatie die voorop loopt in de ontwikkelingen op het gebied van HR & Change Management vraagstukken. Vernieuwend en verfrissend in aanpak!
Met ons adviesnetwerk van professionele en gepassioneerde experts richten we ons op de innovatieve vraagstukken binnen HR(D) & Change management en helpen we organisaties aan te sluiten op nieuwe vormen van (samen) werken, nieuwe vormen van ontwikkelen/leren, communiceren, organiseren en leiderschap.

Met Interim & Recruitment helpen we organisaties bij het vinden van de juiste experts voor HR & Change Management rollen op tijdelijke en vaste basis. Wij hebben met ons SPRING TODAY netwerk het grootste gedeelte van dit speelveld in zicht.
Wil je vernieuwen en ben je geïnteresseerd in innovatieve oplossingen binnen HR(D) en Change? Graag inspireren we je met tips, waardevolle artikelen en nieuws over onze events. Schrijf je hier in en ontvang het eerste hoofdstuk van “Leidinggeven in De Nieuwe Werkelijkheid” gratis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *